Zaailing Coaching Rotterdam

Zaailing Coaching Rotterdam

Stress & burnout

Stress is in feite een gezond overlevingsmechanisme van de mens. Het heeft ons vroeger het vege lijf gered wanneer we ineens oog in oog stonden met een wild beest en tegenwoordig overleven we bijvoorbeeld het drukke verkeer doordat we onszelf vaak hoogst gestresst in het verkeer begeven en over het algemeen superalert reageren door stressreacties in onze hersenen en ons lijf.

Een probleem wordt het als we de stressreacties voortdurend en langdurig hebben. Slecht slapen, piekeren, weinig eten of te veel eten, geen plezier meer hebben enz. zijn symptomen van ongezonde stress.

Ongeveer tien procent van de Nederlandse beroepsbevolking krijgt te maken met een burnout. Een burnout houdt, heel kort door de bocht, in dat je ‘batterijtjes’ gewoon leeg zijn.

Mocht je het vermoeden hebben dat je midden in een burnout zit of er naar toe aan het werken bent, neem dan allereerst contact op met je huisarts. Naast de zorg die je huisarts je kan bieden kan ik je helpen met een coaching of counsellingtraject gericht op het omgaan met stress, het leren ontspannen en het bijstellen van je doelen. Burnout is een krachtig signaal van lichaam en geest. Het geeft aan dat je niet op ‘het juiste pad’ zit, of dat de manier waarop je het pad bewandelt niet bij jou hoort.

Met name wandelcoaching- en counselling is heel waardevol bij het weer opkrabbelen uit een burnout. De combinatie van beweging en gesprekken voeren biedt veel mogelijkheden voor mensen die hun energie weer willen opbouwen. Het wandelen biedt ontspanning, je zult merken dat je na een wandeling van een uur of anderhalf uur veel minder geneigd bent om te piekeren. De inspanning maakt je hoofd lekker leeg en geeft afleiding. Tegelijkertijd wordt je wel geconfronteerd met hoe jouw lichaam aanvoelt en met mijn ondersteuning zullen we eraan werken dat je beter naar de signalen van je lichaam gaat luisteren. Heel belangrijk in het traject is het (h)erkennen van je gevoelens, zowel lichamelijk als emotioneel, en leren grenzen te stellen.